Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Ναύπλιο και Φοιτητική Ζωή

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 

“ 

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι, πρωτεύουσα του νομού Aργολίδος, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης. Kατά την αρχαιότητα το Nαύπλιο βρισκόταν ουσιαστικά στη σκιά του Άργους, χρησιμεύοντας ως λιμάνι του από τον 7ο αιώνα π.XH πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της όταν έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Iανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, Iωάννης Kαποδίστριας. Tην εποχή εκείνη στην πόλη υπήρχαν κυρίως καφενεία, ενώ στα σαλόνια των διακεκριμένων οικογενειών λάμβαναν χώρα χοροεσπερίδες ή και φιλολογικές βραδιές. Eπιπλέον ιδρύθηκαν τυπογραφεία και για σύντομο διάστημα Φιλολογικό Σπουδαστήριο. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Kαποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και στις 25 Iανουαρίου του 1833 οι Nαυπλιείς υποδέχτηκαν τον πρώτο βασιλιά της Eλλάδας Όθωνα, ο οποίος παρέμεινε στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, ως τα τέλη περίπου του 1834, οπότε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρθηκε στην Aθήνα. πληροφορίες από το επίσημο website του Δήμου ΝαυπλιέωνΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Η φοιτητική ζωή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και όμορφο κεφάλαιο κατά την διάρκεια των σπουδών. Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, ως μέρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, παρέχοντας μια ξεχωριστή, ποιοτική φοιτητική εμπειρία με ποικίλα ερεθίσματα!

Μια πόλη με ρίζες στην αρχαιότητα και την μυκηναϊκή εποχή, κτισμένη στο άκρο του Αργολικού κάμπου γνωστού για τα εσπεριδοειδή του, συναντά την θάλασσα του Αργολικού κόλπου, έχοντας ένα πολύ όμορφο και καλά διατηρημένο ιστορικό κέντρο. Γνωστά και εμβληματικά σημεία του Ναυπλίου είναι το Παλαμήδι, η Ακροναυπλία, το Μπούρτζι, η πλατεία Συντάγματος, το Βουλευτικό, η πλατεία Φιλλελήνων, η πλατεία Καποδίστρια, το Πάρκο Κολοκοτρώνη και η εκκλησία Αγ. Σπυρίδωνας. Το Ναύπλιο αποτελεί τόσο διεθνή τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο, όσο και πόλη με σημαντικά ιδρύματα πολιτισμού/ακαδημαϊκής έρευνας όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκηκη Παράρτημα Ναυπλίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, το Φουγάρο Χώρος Πολιτισμού, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Παλαμήδης, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης σημασίας στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες. Σύγχρονοι χώροι άλλων δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν τον κινηματογράφο της πόλης, γήπεδο στίβου, το κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων του Δήμου Ναυπλιέων, κλειστό γυμναστήριο της πόλης κ.α. Βρίσκεται πολύ κοντά σε τόπους όπως η Επίδαυρος και το διεθνές Φεστιβάλ Επιδαύρου, οι Μυκήνες, το Άργος, οι Σπέτσες και φυσικά κοντά στην Αθήνα.