Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Πληροφορίες για το Ναύπλιο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 

“ 

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι, πρωτεύουσα του νομού Aργολίδος, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης. Kατά την αρχαιότητα το Nαύπλιο βρισκόταν ουσιαστικά στη σκιά του Άργους, χρησιμεύοντας ως λιμάνι του από τον 7ο αιώνα π.X. 

H πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της όταν έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Iανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, Iωάννης Kαποδίστριας. Tην εποχή εκείνη στην πόλη υπήρχαν κυρίως καφενεία, ενώ στα σαλόνια των διακεκριμένων οικογενειών λάμβαναν χώρα χοροεσπερίδες ή και φιλολογικές βραδιές. Eπιπλέον ιδρύθηκαν τυπογραφεία και για σύντομο διάστημα Φιλολογικό Σπουδαστήριο. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Kαποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και στις 25 Iανουαρίου του 1833 οι Nαυπλιείς υποδέχτηκαν τον πρώτο βασιλιά της Eλλάδας Όθωνα, ο οποίος παρέμεινε στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, ως τα τέλη περίπου του 1834, οπότε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρθηκε στην Aθήνα. 

πληροφορίες από το επίσημο website του Δήμου Ναυπλιέων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ 

Η φοιτητική ζωή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και όμορφο κεφάλαιο κατά την διάρκεια των σπουδών. Το νέο τμήμα ΤΠΨΤ, ως μέρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, παρέχοντας μια ξεχωριστή και ποιοτική φοιτητική εμπειρία! Για πρακτικές πληροφορίες σχετικά με ακαδημαϊκές ή καθημερινές ανάγκες των φοιτητών, η παρούσα ενότητα προσφέρει μια σειρά από συνδέσμους για την Φοιτητική Μέριμα, το Νοσοκομείο Ναυπλίου, την Αστυνομία, τον Δήμο Ναυπλιέων αλλά και το ΚΤΕΛ Αργολίδας. 

Φοιτητική μέριμνα 

Νοσοκομείο Ναυπλίου

Αστυνομία

Δήμος Ναυπλιέων

Ταχυδρομείο

ΚΤΕΛ Αργολίδας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Το ΤΠΨΤ προτείνει ενδεικτικά στο φοιτητικό κοινό μια σειρά από πολιτιστικά ιδρύματα, χώρους γραμμάτων και τεχνών καθώς και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην πόλη του Ναυπλίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard

Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Ναυπλίου

ΦΟΥΓΑΡΟ Art Center

Βιβλιοθήκη Ανθός – Φουγάρο Art Center

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο

Δημόσια Βιβλιοθήκη «ο Παλαμήδης»

Πολεμικό Μουσείο 

Κινηματογράφος Cine Nafplio 

Αρχαιολογικοί χώροι