Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Συμμετοχή ΤΠΨΤ στην PQ 2023

Σχεδιασμός ΤΠΨΤ poster: Βασίλης Ψαρράς

ΓΙΑ ΤΗΝ PQ 2023

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποιεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα κατά την συμπλήρωση των 4 ετών λειτουργίας του, συμμετέχοντας ενεργά ως μέρος της Ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023, στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023), την σημαντικότερη διεθνή έκθεση στα πεδία της σκηνογραφίας, των παραστατικών τεχνών, θεατρικής αρχιτεκτονικής και υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η ελληνική φοιτητική συμμετοχή ως επιμελητικό concept με τίτλο Rethinking Cities: Performing Places and Stories of Resilience, διαρθρώνεται διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά μεταξύ 4 ελληνικών πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Φλώρινα) και 10 ελληνικών ΑΕΙ από αυτές τις πόλεις. Εστιάζει και αναδεικνύει τον αστικό χώρο ως έναν κοινό επιτελεστικό χώρο, επαναπροσεγγίζοντας τις πόλεις ως ζωντανά αρχεία εμπειριών και γεγονότων, ως αφετηρίες έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, δημόσια παρέμβαση και πλούσιες πηγές τοπικής / εντοπισμένης γνώσης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΠΨΤ

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών συμμετέχει με 2 βασικά καλλιτεχνικά projects, το Nafplio Blues: Prison Stories (σύλληψη-επιμέλεια: Αθηνά Στούρνα) και το Transient Luminous Events (σύλληψη-επιμέλεια: Βασίλης Ψαρράς), τα οποία παρουσιάζουν σειρά νέων καλλιτεχνικών έργων από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες ως μέρος της Ελληνικής Φοιτητικής Αποστολής (GR@PQ2023 A Rare Gathering), τα οποία και προέκυψαν είτε στο πλαίσιο μαθημάτων ή σε ανεξάρτητο επιμελητικό/καλλιτεχνικό κάλεσμα. Στην PQ παρουσιάζεται και το πρότζεκτ ‘Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο’ στο πλαίσιο του UN(common)Design Project με έργα από φοιτητές του ΤΠΨΤ σε επιμέλεια της διδάσκουσας Χαράς Θάνου

Το ταξίδι των συμμετεχόντων φοιτητών/φοιτητριών ΤΠΨΤ στην PQ2023 (Πράγα) ενισχύεται οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ). Αναλυτικότερα:


Ως μέρος της Ελληνικής Φοιτητικής Αποστολής GREECE

A. Nafplion Blues: Prison Stories

Η ενότητα Nafplion Blues: Prison Stories εστιάζει στην έννοια του εγκλεισμού, μέσα από την περίπτωση των φυλακών στην πόλη του Ναυπλίου. Στο μάθημα «Περφόρμανς και χώρος: ο θεατής, ο καλλιτέχνης και ο επιτελεστικός χώρος συνάντησής τους», οι φοιτητές/τριες δημιούργησαν την site-specific performance Άκου-βλέπε-σώπα. Performers και κοινό συμμετείχαν σε μία προσκυνηματική πομπή στους τόπους όπου κάποτε λειτούργησαν φυλακές (Παλαμήδι, Βουλευτικόν, Μπούρτζι, Ακροναυπλία). Οι ίδιοι αυτοί τόποι χρησιμοποιήθηκαν και για ατομικά πρότζεκτ τοποειδικών επιτελέσεων, που εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες των παλιών φυλακών. Το μάθημα «Επιτέλεση και κοινωνικές εφαρμογές ΙΙΙ: Κοινωνικό θέατρο» πραγματοποιήθηκε στο Ανοικτό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας. Έγκλειστοι και φοιτητές/τριες συμμετείχαν σε εργαστήρια θεάτρου και παρουσίασαν το δρώμενο Τα ταξίδια του γεώμηλου, από τις Άνδεις μέχρι την Τίρυνθα: μύθοι και αλήθειες.

Σύλληψη – Επιμέλεια:

Αθηνά Στούρνα (Eπίκουρη Καθηγήτρια ΤΠΨΤ)

Συνεργάτες

Συμμετέχοντες / Συμμετέχουσες φοιτητές/τριες

Ιώννη Αποστολίδου, Ιωάννης Βενέτης, Κωνσταντίνα Γκόγκα, Νεφέλη Γρηγοράκη, Λένα Δελαβία, Χρύσα Καλουδοπούλου, Γιώργος Κοντός, Πέρσι Κοριτσίδου, Μαίρη Ζάγκλα, Κωνσταντίνα Μαντζαβίνου, Αναστασία Μαρκέλλα Νεαμονίτη, Αναστασία Λαδοπούλου, Beatriz Rodríguez Morgado, Χρήστος Σταθόπουλος, Αναστασία Στετσένκο, Βιργινία-Μελία Στογιαννίδου, Σπύρος Στούπας, Σοφία Στυλιανού, Σοφία Χατζηιωάννου, Δανάη-Ευφροσύνη Χρηστούδη

Ενδεικτική φωτογραφία έργου: Πέρσι Κοριτσίδου (2023)

Ως μέρος της Ελληνικής Φοιτητικής Αποστολής GREECE

Β. Transient Luminous Events

Το Transient Luminous Events, αποτελεί μια σειρά επτά 7 φοιτητικών καλλιτεχνικών έργων στον δημόσιο χώρο της πόλης με κεντρικό άξονα την σχέση φωτός, κειμένου, performance και δημιουργικών τεχνολογιών. Έχοντας ως αφετηρία τα σπάνια ομώνυμα ηλεκτρικά φαινόμενα φωτός στην ατμόσφαιρα της γης (TLE), τα έργα αποτελούν τοπο-χειρονομίες όπου  το φως προσεγγίζεται ως ίχνος, σημείο, επιπλέουσα συνθήκη, απουσία και μετάβαση αναδεικνύοντας με ποιητικό, πολιτικό, αναστοχαστικό και ρομαντικό τρόπο ζητήματα ελευθερίας, μνήμης, μετάβασης και συνειδητοποίησης στην πόλη. Η ενότητα παρουσιάζει ένα γεω-σινιάλο όπου η εκάστοτε καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί πυγολαμπίδα για ανώνυμους περαστικούς.

Σύλληψη – Επιμέλεια:

Βασίλης Ψαρράς (Eπίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ)

Ευχαριστίες

Συμμετέχοντες / Συμμετέχουσες φοιτητές/τριες (με αλφαβ. σειρά): 

Χριστίνα Βλαχάκη, Λένα Δελαβία, Πελαγία Ζέππου, Ελευθερία Κούνιου, Ειρήνη Παλημέρη, Χρυσή Στόϊκου, Κατερίνα Ψαριανού

ενδεικτική φωτογραφία έργου: Χρυσή Στόικου (2023)



Ως μέρος του UN(common)Design Project

Γ. Οι Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο

Στην PQ2023 στο UN(common)Design Project παρουσιάζεται ενότητα έργων από φοιτητές του ΤΠΨΤ σε επιμέλεια της διδάσκουσας Χαράς Θάνου (Διδάσκουσα ΕΕΠ). Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 με τους φοιτητές που συμμετείχαν στο project, ήταν αναφορικά με ιδιαίτερους τόπους και τρόπους επικοινωνίας στο Ναύπλιο, παρουσίασαν Installation με παράλληλες performance που έλαβαν χώρα στο γκαράζ, στον εξωτερικό χώρο της Άριας, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε βίντεο μαζί με τις συμμετοχές άλλων πανεπιστημίων, στην online gallery του UN(common)Design Project.

Σύλληψη – Επιμέλεια: Χαρά Θάνου (Διδάσκουσα ΕΕΠ, ΤΠΨΤ)

Συμμετέχοντες φοιτητές/φοιτήτριες – designers: Νικόλαος-Εφραίμ Παραβαλος, Μαριάνθη Μπαρμπαρίγου, Κωνσταντινα Μαντζαβίνου, Αποστολία Τυράλη, Βασίλης Βασιλειάδης, Χρυσή Στοικου, Ζωή Πασκαλη, Αριάδνη Χαβιαροπούλου, Στεφανία Αποστολίδου / Videographers: Νικόλαος-Εφραίμ Παραβαλος / Performers: Κωνσταντινα Μαντζαβίνου, Νίκος Παππάς, Κωνσταντίνα Κοντομανώλη, Μαρία Ζώρα, Ιωάννα Αποστολίδου.

ενδεικτική φωτογραφία Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο

______________________________________________________________________________________

Σχεδιασμός – Επιμέλεια trailer / poster / website συμμετοχής τμήματος: Βασίλης Ψαρράς (Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ)