Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΠΨΤ ΣΤΗΝ PQ2023

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποίησε ένα ακόμα σημαντικό βήμα κατά την συμπλήρωση των 4 ετών λειτουργίας του, συμμετέχοντας ενεργά ως μέρος της Ελληνικής αποστολής στην  Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023, στην Πράγα 🇨🇿 (8-18 Ιουνίου 2023), την σημαντικότερη διεθνή έκθεση στα πεδία της σκηνογραφίας, των παραστατικών τεχνών, θεατρικής αρχιτεκτονικής και υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Έχοντας μια διεθνή και σταθερή παρουσία από το 1967, η φετινή 15η PQ 2023 με θεματική RARE, έλαβε χώρα στην Holešovice Market (ως βασική τοποθεσία) αλλά και στην National Gallery και Academy of Performing Arts. Η PQ αποτελεί σταδιακά μια διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής πράξης και διεπιστημονικής έρευνας μεταξύ της τέχνης των νέων μέσων, της performance art, των σκηνογραφικών και διευρυμένων επιτελεστικών πρακτικών αλλά και τεχνολογικά διαμεσολαβημένων καλλιτεχνικών πρακτικών με αφετηρία τον χώρο και το σώμα.

Μαζί με τους συμμετέχοντες καθηγητές/καθηγήτριες κα Α. Στούρνα (μέλος ΔΕΠ), κο Β. Ψαρρά (μέλος ΔΕΠ), κα Χ. Θάνου (μέλος ΕΕΠ) καθώς επίσης και την πρόεδρο του ΤΠΨΤ και Αναπλ. Καθ. ΤΘΣ, κα Μ. Κοτζαμάνη, οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΠΨΤ από τα 3 συμμετέχοντα καλλιτεχνικά projects του τμήματος επισκέφθηκαν την PQ2023 το διάστημα 13-18 Ιουνίου, έχοντας την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά διεθνείς καλλιτεχνικές συμμετοχές από πολλές χώρες τόσο σε διεθνές διαγωνιστικό αλλά και διεθνές σπουδαστικό επίπεδο, καθώς επίσης και διάφορες καθημερινές ενότητες της διοργάνωσης (main international exhibition, student exhibition, fragments, performance space exhibition, PQ Talks). Το ΤΠΨΤ συμμετείχε με 3 καλλιτεχνικά projects κατόπιν επιμέλειας. Τα Nafplio Blues: Prison Stories (σύλληψη-επιμέλεια: Αθηνά Στούρνα) και Transient Luminous Events (σύλληψη-επιμέλεια: Βασίλης Ψαρράς) παρουσίασαν σειρά νέων καλλιτεχνικών φοιτητικών έργων ως μέρος της επίσημης Ελληνικής Σπουδαστικής Αποστολής GR@PQ2023 A Rare Gathering, μια πρώτη συνεργασία 10 ελληνικών ΑΕΙ από 4 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Φλώρινα) η οποία επαπροσέγγισε τις πόλεις και τον δημόσιο χώρο ως ζωντανά αρχεία εμπειριών και επιτελεστικών γεγονότων. Το project Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο (σύλληψη-επιμέλεια: Χαρά Θάνου) συμμετείχε στο πλαίσιο του Un(Common)Design Project (στην online gallery) με έργα από φοιτητές/φοιτήτριες του ΤΠΨΤ που πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Η παρουσίαση του ΤΠΨΤ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 16 Ιουνίου, (μεσημέρι-βράδυ) όπου επισκέπτες από διάφορες χώρες ενημερώθηκαν από τους διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες για τα καλλιτεχνικά έργα-projects καθώς επίσης και για τον χαρακτήρα του τμήματος! Η παρουσία ολοκληρώθηκε με τον εκτυπωμένο δίγλωσσο κατάλογο της ελληνικής συμμετοχής στην PQ2023 που περιλαμβάνει τόσο την επαγγελματική όσο και την σπουδαστική παρουσία της Ελλάδας στην PQ2023, με την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του τμήματος στην Πράγα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση διδασκόντων/διδασκουσών (κα Κοτζαμάνη, κα Στούρνα, κα Θάνου) με τον καθηγητή Brano Mazuch από το Τμήμα Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου DAMU (Academy of Performing Arts in Prague), με το οποίο το ΤΠΨΤ συνδέεται στο πλαίσιο του ERASMUS+, διερευνώντας περαιτέρω μελλοντικές συνέργειες. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και συνάντηση και μεταξύ φοιτητών / φοιτητριών των δύο τμημάτων, δίνοντας την ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών! Το ταξίδι των όλων των συμμετεχόντων φοιτητών/φοιτητριών ΤΠΨΤ στην PQ2023 (Πράγα 🇨🇿) ενισχύθηκε οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ).

Η παρουσία του ΤΠΨΤ στην PQ2023 έβαλε τα θεμέλια για την μελλοντική συμμετοχή του τμήματος σε διάφορους τομείς του διεθνούς φεστιβάλ, τόσο σε σπουδαστικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, τονίζοντας για ακόμα μια φορά τον υβριδικό και ανερχόμενο χαρακτήρα του τμήματος στις συγκλίσεις των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών!

Επισυνάπτεται οπτικό υλικό από την επίσκεψη των φοιτητών και καθηγητών στην PQ2023

#departmentpda       #dpda_PQ2023        #universityofthepeloponnese


Φοιτήτριες ΤΠΨΤ (από αριστερά προς τα δεξιά): Ψαριανού Κ., Γκόγκα Κ., Μαντζαβίνου, Κ., Στογιαννίδου, Β., Δελαβία, Λ., Καλουδοπούλου, Χ., Νεαμονίτη, Α., Κοριτσίδου, Γ., Ζάγκλα, Μ., Παλημέρη, Ε.
Διδάσκοντες / Διδάσκουσες ΤΠΨΤ (από αριστερά προς τα δεξιά): Βασίλης Ψαρράς, Μαρίνα Κοτζαμάνη, Αθηνά Στούρνα, Χαρά Θάνου
Ο δίγλωσσος κατάλογος της ελληνικής συμμετοχής με τις επαγγελματικές και σπουδαστικές καλλιτεχνικές ενότητες (διαθέσιμος στην Βιβλιοθήκη του ΤΠΨΤ)