Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΠΨΤ ΣΤΗΝ PQ 2023 (Prague Quadrennial)

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Ιουνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας

Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στην Prague Quadrennial 2023

Η έκθεση PQ23 θα πραγματοποιηθεί για 11 ημέρες στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023)

Δέκα Τμήματα από οκτώ ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα) εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήματα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023. Από την Αθήνα, συμμετέχουν: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ, Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΑΣΚΤ, Laboratory Scenography Athens. Από τη Θεσσαλονίκη,  συμμετέχουν : Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ. Από το Ναύπλιο: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τη Φλώρινα: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πάνω από 350 φοιτητές και φοιτήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας. Πρόκειται για μια φοιτητική συμμετοχή εκτενή σε όγκο, αλλά και εξαιρετικά διευρυμένη ως προς το εύρος και τη σχεδιαστική της στόχευση, αποτέλεσμα της επιμελούς και ευφάνταστης ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ειδική ανοιχτή πρόσκληση για την ελληνική φοιτητική συμμετοχή και στο θέμα που διατυπώθηκε: Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας.

Το θέμα της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23  αναδεικνύει ειδικότερα τη λειτουργία των πόλεων ως καίριου βιωματικού κοινού επιτελεστικού χώρου με τις ιδιόμορφες κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές ιδιαιτερότητές του. Το θέμα επισημαίνει επίσης τις διαφορετικές δυνατότητες των καλλιτεχνικών διαδικασιών αναζωογόνησης των πόλεων, αντανακλώντας τις ποικίλες ανταποκρίσεις μετά την καταλυτική εμπειρία της πανδημίας. Ο προβληματισμός αναφορικά με το βιωμένο αστικό περιβάλλον και τη δημιουργική και ευφάνταστη χρήση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας σφαίρας συνδέει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- όλες τις επιμέρους συμμετοχές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του θέματος για τον ελληνικό χώρο. Τεκμηριώνει παράλληλα και την καίρια διεπιστημονική αξία του συγκεκριμένου ερευνητικού και καλλιτεχνικού πεδίου και στην Ελλάδα-, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των συμμετοχών, ακολουθώντας εδραιωμένες διεθνείς τάσεις, διερευνά και πιο συγκεκριμένα τις επιτελεστικές όψεις αυτής της διαλογικής σχέσης ανάμεσα στον αστικό και τον παραστασιακό χώρο.

Τα τμήματα που συγκροτούν την ελληνική φοιτητική συμμετοχή με ζωντανές δράσεις και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών / φοιτητριών τους θα πλαισιώσουν τον εκθεσιακό χώρο που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Λίλα Καρακώστα και ο οποίος έχει τη μορφή σκηνής που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά -στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης PQ23 – όσο και μεταφορικά, στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής στην PQ23.H παρουσία της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υλοποίηση αυτής από το Ελληνικό Φεστιβάλ (κατασκευή περιπτέρου, εκθεσιακός κατάλογος, επίσημο site) με οργάνωση/εκτέλεση παραγωγής από την  Delta-Pi.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΑΠΕΛ ΣΤΗΝ PQ2023


Σχεδιασμός/Καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσας ΤΠΨΤ: Βασίλης Ψαρράς

Φωτογραφία από το πρότζεκτ Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο (Χ. Θάνου)

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποιεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα κατά την συμπλήρωση των 4 ετών λειτουργίας του, συμμετέχοντας ενεργά ως μέρος της Ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023, στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023), την σημαντικότερη διεθνή έκθεση στα πεδία της σκηνογραφίας, των παραστατικών τεχνών, θεατρικής αρχιτεκτονικής και υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Συμμετέχει με 3 βασικά καλλιτεχνικά projects φοιτητικών έργων, το Nafplion Blues: Prison Stories (Α. Στούρνα) και το Transient Luminous Events (Β. Ψαρράς) στην Ελληνική Φοιτητική ΣυμμετοχήPQ2023, αλλά και με το Σπάνιοι Τρόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο (Χ. Θάνου) στο UN(common)Design Project της PQ2023.

Η ενότητα Nafplion Blues: Prison Stories (σε σύλληψη και επιμέλεια της Επικ. Καθηγήτριας Αθηνάς Στούρνα) εστιάζει στην έννοια του εγκλεισμού, μέσα από την περίπτωση των φυλακών στην πόλη του Ναυπλίου. Στο μάθημα «Περφόρμανς και χώρος: ο θεατής, ο καλλιτέχνης και ο επιτελεστικός χώρος συνάντησής τους», οι φοιτητές/τριες δημιούργησαν την site-specific performance Άκου-βλέπε-σώπα. Performers και κοινό συμμετείχαν σε μία προσκυνηματική πομπή στους τόπους όπου κάποτε λειτούργησαν φυλακές (Παλαμήδι, Βουλευτικόν, Μπούρτζι, Ακροναυπλία). Οι ίδιοι αυτοί τόποι χρησιμοποιήθηκαν και για ατομικά προτζεκτ τοποειδικών επιτελέσεων, που εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες των παλιών φυλακών. Το μάθημα «Επιτέλεση και κοινωνικές εφαρμογές ΙΙΙ: Κοινωνικό θέατρο» πραγματοποιήθηκε στο Ανοικτό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας. Έγκλειστοι και φοιτητές/τριες συμμετείχαν σε εργαστήρια θεάτρου και παρουσίασαν το δρώμενο Τα ταξίδια του γεώμηλου, από τις Άνδεις μέχρι την Τίρυνθα: μύθοι και αλήθειες.

Η ενότητα Transient Luminous Events (σε σύλληψη και επιμέλεια του Επικ. Καθηγητή Βασίλη Ψαρρά) αποτελεί μια σειρά επτά 7 φοιτητικών καλλιτεχνικών έργων στον δημόσιο χώρο της πόλης με κεντρικό άξονα την σχέση φωτός, κειμένου, performance art και δημιουργικών τεχνολογιών. Έχοντας ως αφετηρία τα σπάνια ομώνυμα ηλεκτρικά φαινόμενα φωτός στην ατμόσφαιρα της γης (TLE), τα έργα αποτελούν τοπο-χειρονομίες όπου  το φως προσεγγίζεται ως ίχνος, σημείο, επιπλέουσα συνθήκη, απουσία και μετάβαση αναδεικνύοντας με ποιητικό, πολιτικό, αναστοχαστικό και ρομαντικό τρόπο ζητήματα ελευθερίας, μνήμης, μετάβασης και συνειδητοποίησης στην πόλη. Η ενότητα παρουσιάζει ένα γεω-σινιάλο όπου η εκάστοτε καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί πυγολαμπίδα για ανώνυμους περαστικού

Στην PQ2023 στο UN(common)Design Project παρουσιάζεται ενότητα έργων Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο από φοιτητές του ΤΠΨΤ σε επιμέλεια της διδάσκουσας Χαράς Θάνου (Διδάσκουσα ΕΕΠ). Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 με τους φοιτητές που συμμετείχαν στο project, ήταν αναφορικά με ιδιαίτερους τόπους και τρόπους επικοινωνίας στο Ναύπλιο, παρουσίασαν Installation με παράλληλες performance που έλαβαν χώρα στο γκαράζ, στον εξωτερικό χώρο της Άριας, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε βίντεο μαζί με τις συμμετοχές άλλων πανεπιστημίων, στην online gallery του UN(common)Design Project.  

Το ταξίδι των όλων των συμμετεχόντων φοιτητών/φοιτητριών ΤΠΨΤ στην PQ2023 (Πράγα) ενισχύεται οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ).

ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΠΨΤ: https://vimeo.com/830830658  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ https://pda.uop.gr/symmetochi-tppst-stin-pq-2023/

ΒΡΕΙΤΕ ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ PROJECTS: https://transientluminousevents.wordpress.com/


Nafplion Blues: Prison Stories

  • Σύλληψη – Επιμέλεια: Αθηνά Στούρνα (Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΠΨΤ)
  • Συνεργάτες: Pablo Berzal Cruz, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Universidad Politécnica de Madrid / Γιώργος Κόνδης, μέλος ΕΔΙΠ ΤΠΨΤ / Ιωάννα Λιούτσια, εν. διδασκ. (υποψ. δρ. ΤΘΣ)
  • Συμμετέχοντες / Συμμετέχουσες φοιτητές/τριες: Ιώννη Αποστολίδου, Ιωάννης Βενέτης, Κωνσταντίνα Γκόγκα, Νεφέλη Γρηγοράκη, Λένα Δελαβία, Χρύσα Καλουδοπούλου, Γιώργος Κοντός, Πέρσι Κοριτσίδου, Μαίρη Ζάγκλα, Κωνσταντίνα Μαντζαβίνου, Αναστασία Μαρκέλλα Νεαμονίτη, Αναστασία Λαδοπούλου, Beatriz Rodríguez Morgado, Χρήστος Σταθόπουλος, Αναστασία Στετσένκο, Βιργινία-Μελία Στογιαννίδου, Σπύρος Στούπας, Σοφία Στυλιανού, Σοφία Χατζηιωάννου, Δανάη-Ευφροσύνη Χρηστούδη

Transient Luminous Events

  • Σύλληψη – Επιμέλεια: Βασίλης Ψαρράς (Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ)
  • Σχεδιασμός – Επιμέλεια trailer / poster / website: Βασίλης Ψαρράς (Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ)
  • Ευχαριστίες: Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ) Arduino programming σε έργο
  • Συμμετέχοντες / Συμμετέχουσες φοιτητές/τριες: Χριστίνα Βλαχάκη, Λένα Δελαβία, Πελαγία Ζέππου, Ελευθερία Κούνιου, Ειρήνη Παλημέρη, Χρυσή Στόϊκου, Κατερίνα Ψαριανού

Σπάνιοι Τόποι Επικοινωνίας στο Ναύπλιο   (UN(common)Design Project)

  • Σύλληψη – Επιμέλεια: Χαρά Θάνου (Διδάσκουσα ΕΕΠ ΤΠΨΤ)
  • Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες φοιτητές/φοιτήτριες: Νικόλαος-Εφραίμ Παραβαλος, Μαριάνθη Μπαρμπαρίγου, Κωνσταντινα Μαντζαβίνου, Αποστολία Τυράλη, Βασίλης Βασιλειάδης, Χρυσή Στοικου, Ζωή Πασκαλη, Αριάδνη Χαβιαροπούλου, Στεφανία Αποστολίδου / Videographers: Νικόλαος-Εφραίμ Παραβαλος / Performers: Κωνσταντινα Μαντζαβίνου, Νίκος Παππάς, Κωνσταντίνα Κοντομανώλη, Μαρία Ζώρα, Ιωάννα Αποστολίδου.

#departmentpda       #dpda_PQ2023        #universityofthepeloponnese


Συντελεστές Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής

Επιμελήτριες

Λίλα Καρακώστα

Μαρία Κονομή

Επιμέλεια Φοιτητικού Καταλόγου & Ιστοσελίδας

Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου

Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου

Λίλα Καρακώστα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • Συγγραφείς θέματος φοιτητικής συμμετοχής (αλφαβ.): Αγγελική Αυγητίδου, Λίλα Καρακώστα, Μαρία Κονομή, Αθηνά Στούρνα
  • Οργάνωση Φοιτητικής συμμετοχής: Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου
  • Γραφιστικός σχεδιασμός/επιμέλεια logo, καταλόγου, ιστοσελίδας και  banners: Πάνος Ανδριανός
  • Webpage wix design: Ίλια Λακίδου
  • QR code design: Λουκία Μάρθα
  • Τελικό μοντάζ συλλογικού βίντεο: Νικόλαος Κλάδης

ΔΕΙΤΕ τo συλλογικό βίντεο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής:

ΔΕΙΤΕ το Επίσημο  site της Ελληνικής Συμμετοχής στην PQ23

https://greeceatpq.gr/

ΔΕΙΤΕ την Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στον επίσημο Ιστότοπο της  Διοργάνωσης:

https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/student-exhibition-pq/greece-rethinking-cities-performingplaces-and-stories-of-resilience/

Ιστότοπος διάχυσης σπουδαστικών εργασιών στο πλαίσιο της Ελληνικής Φοιτητικής

Συμμετοχής: https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities/