ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | CEEGS2024

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Οκτωβρίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου CEEGS2024 (The Central and Eastern European Games Studies Conference),με θέμα “Reimagining games, art and performativity” (https://ceegs2024.uop.gr). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 10 12 Οκτωβρίου 2024, στο Ναύπλιο, και διοργανώθηκε από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κεντρικός στόχος του συνεδρίου, ήταν να αποτελέσει αφετηρία ενός ευρύτερου διαλόγου ανάμεσα σε τρεις ξεχωριστούς κόσμους: του τομέα μελέτης των παιχνιδιών, του καλλιτεχνικού κόσμου και της βιομηχανίας παιχνιδιών.

“Παίζοντας” με τις συγκλίσεις που αναδύονται ανάμεσα στον τομέα των ψηφιακών παιχνιδιών, της τέχνης και της παραστατικότητας, και κατ’ επέκταση των παραστατικών τεχνών, το συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάνω από 130 συμμετεχόντων από 18 χώρες, και από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία, όπως εκείνο της φιλοσοφίας, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών, της βιοπολιτικής, της περφόρμανς, των esports, και πολλών άλλων. Οι 18 θεματικές ενότητες του συνεδρίου ενδεικτικά αφορούσαν: παιχνίδι και επιτελεστικότητα, σχεδιασμός παιχνιδιών, παιχνίδι και χωρικότητα. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου, Danielle Brathwaite-Shirley και Jonas Kyratzes, έθεσαν με τη σειρά τους τις δικές τους προβληματικές, και συγκεκριμένα έκαναν λόγο για ζητήματα ταυτότητας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης μέσα από διαδραστικές παιγνιώδεις εμπειρίες (Danielle Brathwaite-Shirley), αλλά και ανέπτυξαν ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του παιχνιδιού, του δημιουργού και της τέχνης (Jonas Kyratzes).

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων, Κωνσταντίνος Καράπαυλος, η πρόεδρος του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Μαρίνα Κοτζαμάνη, ενώ ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιάννης Λεοντάρης, απηύθυνε χαιρετισμό εξ’ αποστάσεως.

Επισυναπτόμενα Αρχεία