Μαρία Χατζηχριστοδούλου (προσκεκλημενη του Βασίλη Ψαρρά)

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Ιουλίου

Στα πλαίσια του μαθήματος Παραστατικές και Ψηφιακές Τέχνες: Συγκλίσεις, ο Βασίλης Ψαρράς (Επίκουρος Καθ. ΤΠΨΤ) [σε συνδιδασκαλία με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη, Επίκουρο Καθ. ΤΠΨΤ], προσκαλεί την Μαρία Χατζηχριστοδούλου, Καθηγήτρια (Prof.) στο Kingston University London, επιμελήτρια και cultural practitioner στις συγκλίσεις θεάτρου, performance, νέων μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00-18.00 για διαδικτυακή ομιλία σε σύνδεσμο ZOOM που θα ανακοινωθεί στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του Τμήματος. Η διαδικτυακή διάλεξη είναι ανοικτή σε όλους/ες τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Βιογραφικό

Η Μαρία Χατζηχριστοδούλου είναι Καθηγήτρια (Professor) για το Θέατρο και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου. Είναι επίσης Αντιπρύτανης για Έρευνα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο Kingston School of Art από το 2020. Ήταν υπεύθυνη για την κατάθεση της έρευνας της Σχολής στο Research Excellence Framework (REF) 2021. Τα πέντε προηγούμενα έτη (2015-20) η Δρ Χατζηχριστοδούλου ήταν Διευθύντρια Επιχειρηματικότητας κ Εξωτερικής Ανάπτυξης στη Σχολή Τεχνών κ Δημιουργικών Βιομηχανίων του Πανεπιστήμιου London South Bank (LSBU). Κατά το ίδιο διάστημα η Δρ Χατζηχριστοδούλου συν-ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας για Ψηφιακή Δημιουργία Ιστοριών (Digital Story-making), καθώς κ το Τμήμα Δημιουργικών Βιομηχανίων, του οποίου κ ηγήθηκε. Ήταν επίσης υπεύθυνη για το πρόγραμμα ERDF Priority Axis 1 (Έρευνα κ’ Καινοτομία) & Accelerating the Creative Economy with Immersive Technologies, σε συνεργασία με το London College of Communication, University of the Arts, συνολικής αξίας 1.4 εκατομμυρίων λίρες Αγγλίας.

Ήταν επίσης η κύρια ερευνήτρια ενός προγράμματος μεταφοράς γνώσης (Knowledge Transfer), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Innovate UK και Arts and Humanities Research Council (AHRC). To πρόγραμμα, σε συνεργασία με την εταιρία Footprint Scenery, ήταν αξίας £277,000 λιρών Αγγλίας. Πριν από το 2015, η Δρ Χατζηχριστοδούλου δίδασκε θέατρο κ νέα μέσα στο Πανεπιστήμιο του Hull στην βόρεια Αγγλία από το 2009. Στο Hull η Χατζηχριστοδούλου ήταν επίσης υπεύθυνη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης για τη Σχολή Τεχνών κ Νέων Μέσων. Όσο ήταν στο Παν/μιο του Hull, η Δρ Χατζηχριστοδούλου βραβεύτηκε πέντε φορές για καινοτομίες στη διδασκαλία. Πριν το 2009 δίδασκε θέατρο, performance art και νέα μέσα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths UoL, Birkbeck UoL και Queen Mary UoL) καθώς και στο Διεθνές Αμερικάνικο Παν/μιο στο Λονδίνο Richmond. Η Χατζηχριστοδούλου έχει επίσης εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων και φεστιβάλ, καλλιτεχνική παράγωγος, performer και διοργανώτρια κοινοτικών δράσεων στη Μεγάλη Βρετάνια, την Ελλάδα κ διεθνώς. Στην Ελλάδα ήταν συν-ιδρύτρια και συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ Medi@terra και του καλλιτεχνικού κέντρου για ψηφιακές τεχνολογίες με το Μάνθο και τη Ντοντο Σαντοριναιου (1996-2002). Στην Αγγλία δούλεψε ως Community Participation Officer στο The Albany, Λονδίνο (2003-5), και συνδιοργάνωνε το Κλαμπ της Πέμπτης (Thursday Club, Goldsmiths UoL), μια σειρά ομιλιών, συνεδρίων και ερευνητικών δράσεων στο Goldsmiths, μέρος του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (2006-2009). Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών (BA Hons Theatre Studies) και έχει αποκτήσει το Διδακτορικό της (PhD Arts & Computational Technology) από το Goldsmiths University με τίτλο διατριβής Cybertheatres: Emergent Networked Performance Practices. Έχει παρουσιάσει την έρευνα της σε πληθώρα συνεδρίων διεθνώς και έχει δημοσιευτεί ευρέως. Η Δρ Χατζηχριστοδούλου είναι Editor in Chief στο International Journal of Performing Arts and Digital Media (Taylor & Francis)

Κύρια πεδία έρευνας και δημιουργικότητας: digital/multimedia performance, intermediality, socially-engaged arts, immersive experiences, media arts

Website: https://orcid.org/0000-0003-0193-4828      /      https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_X


Stills από την συνάντηση